Antalya – a Földközi-tenger ékköve

Antalya utikalauz

Törökország déli részén található Antalya tartomány, mely közvetlenül a Földközi-tenger partja mentén terül el 630 km hosszan. A tartomány székhelye Antalya, melyet gyűrűként ölel körbe a Toros-hegység, aminek különleges, szubtrópusi jellegű éghajlatát köszönheti. Így az év bármely időszakában látogatunk el ide, mindig kellemes időre számíthatunk.

A Krisztus előtti I. században II. Attalosz király elrendelte, hogy kutassák fel számára a világ legszebb táját, hogy ott építsen magának várost. Nem csoda, hogy emberei, miután rábukkantak erre a gyönyörű helyre, nem kutattak tovább, Attalosz király pedig örömmel építette ide városát, melynek az Attaleia nevet adta, ez később Adali-ra, majd a jelenlegi Antalya-ra módosult.

A tél enyhe, kevés csapadékkal, a hőmérséklet nem csökken 8-10 fok alá, a nyár hosszú, napos, meleg és száraz, a hőmérséklet elérheti a 40-45 fokot.

Kiváló időjárásának köszönhetően a turistaszezon már március-áprilisban elkezdődik és egészen október-novemberig tart.

Hasznos tudnivalók:

  • 2014. február 9. óta a magyar állampolgárok vízum nélkül léphetnek be és tartózkodhatnak Törökországban, de csak 90 napig és kizárólag turisztikai vagy üzleti célból.

 

  • Törökország hivatalos pénzneme a török líra.

 

  • A magyar időszámításhoz képest Törökországban 1 órával korábban van.

 

  • Az elektromos készülékeinkhez nem kell átalakítót vinni, azokat rá tudjuk csatlakoztatni az ottani konnektorokra.

 

  • Csapvizet ne igyunk, se olyan üdítőt ne kérjünk, melyben jég van, ha lehet, kérjük jég nélkül! Inkább fogyasszunk palackozott ásványvizet.

 

  • Csak friss gyümölcsöket együnk, alaposan megmosva, a húsokat pedig jól átsütve fogyasszuk!

 

  • Ha érzékenyek vagyunk, vigyázzunk a csípős, fűszeres ételekkel!

 

  • Ha a bazárban meghívnak egy kávéra vagy teára, csak akkor fogadjuk el, ha szándékunkban áll valamit vásárolni is, különben nagyfokú illetlenségnek veszik.

 

  • A pénztárcánkra mindig nagyon ügyeljünk, ne csak egy helyen tartsuk a pénzt, különösen a bazárokban és olyan helyeken, ahol nagy a tömeg.

 

  • Ne hagyjunk az autóban látható helyen értékeket, csomagot!

 

  • Az öltözködés tekintetében a turistákra vonatkozóan nincs külön szabály, de a szent helyeken, a vallásilag fontos épületekben és azok környékén kerüljük a rövidnadrág és ujjatlan felső viselését, mert ez illetlenségnek számít!

 

  • A török nép nagyon szeret alkudozni, a bazároknál szinte kötelező, de ahol szabott árak vannak, ott ne próbálkozzunk, és ne tegyünk megjegyzéseket az árra, egyszerűen utasítsuk vissza a vásárlást.

 

  • Nyáron a nagy hőségben igyunk elegendő folyadékot, ne fogyasszunk nehéz ételeket, és kerüljük a közvetlen napot, rendszeresen kenjük magunkat magas faktorú fényvédővel.

 

  • Törökországban dolmusok (minibuszok) szállítják az utasokat, melyek menetrend nélkül, de nagyon gyakran járnak. Az útvonal az ablakra van kiírva, a viteldíj egységes, nem drága, és a sofőrnek készpénzben kell kifizetni.

 

  • A taxik éjszaka dupla tarifával számolnak, hosszabb út esetén érdemes az árat előre kialkudni.

 

  • Ha autóval közlekedünk Törökországban, számoljunk azzal, hogy a törökök mediterrán lendülettel vezetnek, gyakran átlépve a közlekedési szabályokat, melyeket mi viszont igyekezzünk betartani, mert a rendőrök előszeretettel bírságolják a turistákat.

 

  • Készpénzt és utazási csekket csak hivatalos pénzváltóknál (döviz) váltsunk, melyek a nyári szezonban késő estig, sőt hétvégén is nyitva tartanak. A bankok általában 09:00-12:00-ig, és 13:30-17:00-ig vannak nyitva. Postán vagy szállodáknál is válthatunk, de itt nem olyan kedvező árfolyammal számolnak. A nagyobb üzletekben általában elfogadják a hitelkártyát, szinte mindenhol lehet euróval vagy dollárral is fizetni. Eurót érdemes itthonról vinni magunkkal.

 

 • A törökök sajátossága, hogy a legtöbb helyen, buszokon, éttermekben, szállodákban egy úgynevezett „Tip Box” van kihelyezve, ahova illik bedobni egy kis aprópénzt, ha igénybe vettünk valamilyen szolgáltatást. Nagyra értékelik a szállodai alkalmazottak, londinerek, ha adunk nekik is egy kis aprópénzt.

Hotelek

Az utóbbi időben Törökország egyre felkapottabb hely lett a turisták körében. Ennek köszönhetően sorra nyílnak a pazarabbnál pazarabb hotelek a part mentén és a nagyvárosokban. Nehéz dolga van annak, aki a török hotelek egyikében szeretne megszállni, mert a több ezres palettáról igen nehéz kiválasztani a kiváló szállodák közül a számunkra legkiválóbbat.

Először is az utazásunk célját és az igényeinket kell átgondolni. Vannak, akiknek egy nyaralás alkalmával az a céljuk, hogy az adott helyen minden látnivalót felfedezzenek, napközben végig úton legyenek, és tulajdonképpen csak aludni térnek a szállodába. Mások kimondottan pihenni mennek, egy kényelmes all inclusive szállodába, ahonnan adott esetben ki sem kell mozdulniuk, csak élvezik a kényelmet és a kényeztetést, maximum egy kellemes sétát ejtenek a tengerparton a gyönyörű naplementében. Az all inclusive szállodák között is néha nagy különbség van, például abban, hogy milyen szolgáltatások, mely étkezések tartoznak bele az árba, a minibárt feltöltik-e vagy sem, ezért alaposan olvassunk utána a kiválasztott hotelnél ezeknek az információknak.

A gyermekes családok előtt is lehetőségek tárháza nyílik, rengeteg stranddal és szállodával, valamint a szállodák által nyújtott csúszda- és élményparkokkal.

Az árat nagyban meghatározza többek között, hogy mennyire helyezkedik el frekventált helyen az adott szálloda, mennyire van közel a reptér, milyen szolgáltatások tartoznak az all inclusive ellátásba, valamint, hogy mennyire minőségi a szálloda és mikor foglaltuk le a szállást.

Ha baráti társasággal utazunk egy-két kellemes hetet eltölteni, az apartmanok is nagyon praktikusak lehetnek.

Számítanunk kell rá, hogy a szállodába érve, elsősorban az olcsóbb szállodáknál, de előfordulhat 4-5 csillagosoknál is, hogy a valóság más, mint amit a képek mutattak a foglaláskor, a szobák kisebbek, vagy elhasználtabb az épület.

A következőkről olvashatnak ebben a kalauzban:

– Antalya tartomány strandjai
– Antalya látnivalók
– A török bazárok
– A török konyha
– Török kávé és tea
– Ramadán ünnep