Hasznos tudnivalók az Azori-szigetekről

Azori-szigetek utikalauz

Friss, üde, zöld növényzet, portugáliai hagyományokat tükröző építészeti megoldások, sziklás óceánpartok, hatalmas kráterek, lenyűgöző látványt nyújtó vulkánok, idilli falucskák, fantasztikus kilátóhelyek és nagy túrák a természetben – ezek azok, ami miatt mind-mind megéri az Azori-szigeteket választani úti célul.

A Portugáliához tartozó sziget vulkanikus eredetű, kilenc tagja három csoportban helyezkedik el. A szigetcsoport nyugati részén található Froles és Corvo, középen Faial, Graciosa, Pico, São Jorge valamint Terceira, São Miguel, és Santa Maria pedig keleten helyezkedik el. A nyaralóhely jellegét tekintve olyan, mint a sokak által kedvelt török riviéra vagy a Kanári-szigetek.

Az egyes szigetek közötti távolság sokszor meglehetősen nagy, a legkeletibb és a legnyugatibb sziget (Santa Maria és Flores) között ez 700 km-t jelent. Ebből kifolyólag, bár sétahajó közlekedik a szigetek között, ezek az utak nem mindig a legrövidebbek. Éppen ezért jó előre eldönteni, hogy melyik sziget lesz a célpontunk.

Hogyan válasszunk úti célt?

A legkézenfekvőbb választás a legnagyobb sziget, São Miguel. Itt található a szigetcsoport legnagyobb városa, Ponta Delgada – ahová a repülőgép is érkezik – valamint a látnivalók többsége. Ha a kultúra a fő szempont, akkor válasszuk Terceira-t. Itt még mindig nagyon elevenen élnek a középkori néphagyományok, itt található az UNESCO világörökség részét képező Angra do Herosímo, itt rendeznek leggyakrabban fesztiválokat, és ez a sziget ad otthont a tourada á corda-nak is, azaz a népszerű azori bikaviadalnak.

A hegymászás kedvelőinek a Pico-sziget lehet egy kiszemelt célpont. Itt találjuk a Pico Alto-t, Portugália legmagasabb hegycsúcsát, amely 2351 méter magas. Szintén az UNESCO védelme alá tartoznak a szigeten fellelhető nagy múltú szőlőültetvények, nem csoda, hogy itt terem a legjobb bor az Azori-szigeteken. A strandolni vágyóknak a legdélebben fekvő szigetet ajánljuk, Santa Mariát. Élvezhetjük a lenyűgöző, fehér homokos tengerparti strandokat, és nem utolsó szempont, hogy itt a legtöbb a napsütés. A természet rajongóinak igazi paradicsom lehet Flores, a szigetcsoport legnyugatibb tagja. Bár az időjárás itt valamivel zordabb, a növényzet ezen a szigeten zöldebb és vadabb, mint másutt. Ami az ide látogatókat fogadja: hegyi tavak, szurdokok, kanyonok, óriási zuhatagok és sebes hegyi patakok.

Az Ilhéu do Monchique Európa legnyugatibb pontja
Az Ilhéu do Monchique Európa legnyugatibb pontja

Itt található továbbá az Ilhéu do Monchique, a kis szikladarab, amely hivatalosan is Európa legnyugatibb pontjaként van számon tartva.

 

Faial-t méltán nevezhetjük a virágok szigetének, lenyűgöző hortenziamezői miatt. São Jorge-n ámulatba ejtő látványt nyújtanak sziklaformációk, meredek partszakaszok, és túraútvonalak, míg Graciosa a barlangjairól nevezetes. Található itt egy óriási kénbarlang, a híres Furna do Enxofre, melynek helyén egykor vulkanikus kráter volt. Ha pedig a civilizáció elől szeretnénk meghúzódni egy kis időre, nincs is tökéletesebb hely, mint Corvo aprócska szigete, mely összesen egy faluból áll, a Vila do Corvo-ból, melynek csupán 400 lakosa van.

Mikor érdemes az Azori-szigetekre utazni?

AzoresAz utazást valamikor április és október között a legérdemesebb időzíteni. A táj szépsége májusban éri el „csúcsát” a virágzás nyújtotta lenyűgöző látvány miatt. Nyáron a szigetek között sokkal gyakrabban közlekedik komp, mint máskor, ami jelentősen megkönnyíti a szigetek közötti közlekedést. A legtöbbet augusztusban süt a nap, de a nyarat mégsem a tikkasztó hőség jellemzi. Legjobb esetben a tenger hőfoka akár 22-24 °C is lehet. A napi átlaghőmérséklet 19-22 °C között mozog. Télen 14-15 fokos átlaghőmérsékletre számíthatunk, tavasszal és ősszel pedig 2-3 fokkal melegebbre. Februárban 11 fokig is lehűlhet, augusztusban viszont 26 °C-t is mutathat a hőmérőnk. Esőre leggyakrabban a november és március közötti hónapokban lehet számítani, ami sajnos nem igen kedvez a kirándulni vágyóknak. Ilyenkor a tenger hőmérséklete 17-18 °C körüli.

Egy kis gasztronómia

Bifana
Bifana
Ha gyorsan szeretnénk csillapítani az éhségünket, akkor válasszuk a bifana-t, ami az egyik leghagyományosabb, ám egyben legegyszerűbb étel. A zsömlébe frissen sütött marha hússzeletek kerülnek egy kis salátával. A lapas egy tipikus Azori-szigeteki unikum. Grillezve készül, és még gőzölög, amikor elénk teszik. Magyar néven közönséges csészecsiga.

Chicharro: egy tüskésmakréla-féle, olajban sütve. Leggyakrabban édes és hagyományos burgonyával kínálják együtt. Igazán finom különlegesség.

Egy igazi helyi specialitás a tengervízben főzött cracas, mely magyarul tengeri makk.

A helyi sütemények leginkább az édesszájúaknak kedveznek, ugyanis mondhatni már émelyítőek, viszont mindenképpen érdemes megkóstolni!

 

Strandok

Caloura beachA déli parton található a Caloura strand, Agua de Pau városának közelében, mely nem messze van Ponta Delgadatól és remek lehetőség a fürdőzésre.