Billund útikalauz

Billund város Dánia nyugati részén található, a jütlandi félszigeten. Jütland Dánia egyetlen része, amely nem sziget, így Németország északi részének egy darabja is erre a félszigetre esik. 2013-as adatok szerint Billund kisvárosának lakossága 6155 fő. Ennek ellenére itt található Dánia második legnagyobb repülőtere, amely például az Sun Air of Scandinavia központja, valamint a KLM, a Finnair, fapados légitársaságok és különböző charter járatok fontos desztinációja. 2011-ben 2,7 millió utasa volt a billundi repülőtérnek. Koppenhága után ez a kisváros mondhatja el magáról, hogy az elmúlt néhány évben a turisták száma növekvő pályán maradt. Vajon miért?

Billund egy tipikusan olyan város, amely egy vállalatnak köszönheti sikerét. Itt található ugyanis a LEGO cégcsoport központi hivatala, valamint egy LEGO gyár is, amely a vállalati termelés kilencven százalékát teszi ki! A LEGO-nak köszönhető tehát a város virágzása. Többek között a repülőtér is az ő érdemük, hiszen a Billund Airport kezdetben a LEGO tulajdona volt, ők építtették 1964-ben. Ma már tőlük függetlenül működik a repülőtér. Nem sokkal a reptér felépítése után egy újabb nagyszabású épület együttest adtak át: 1968-ban ugyanis megnyílt a világ első LEGOLAND-je, melynek neve LEGOLAND BILLUND. Nem is meglepő tehát, hogy Dánia apró városa közkedvelt turista célpont, különösen a gyermekes családoknak.

De nem csak a LEGOLAND miatt érdemes ide ellátogatni! A Lalandia nevű vízi élménypark, egy gyönyörű állatkert, valamint a nagyszerű hangulatú város is várja az ide látogatókat. Arról nem is beszélve, hogy a várostól 50 km-re már a tengerparton pihenhet. Jütland is megannyi attrakcióval kecsegtet: gyönyörű fjordok, korabeli kalózhajók, középkori várak, valamint “Jütland fővárosának”, Aarhusnak a rengeteg látnivalója és programja várja Önt! Ha felkeltettük a kíváncsiságát, kérjen árajánlatot a Tickair Ügynökségtől!

ÉTTERMEK, KÁVÉZÓK

Mivel Billund városa nem túl nagy, ezért a hangulatos, beülős helyek száma is kevés. Ennek ellenére nagyszerű helyeken fogyaszthatja el az ebédjét, vagy ihat meg egy kávét.

1. Restaurant Billund

Látogassa meg Billund központi éttermét a belváros szívében, ahol a vendégek és a minőség kiemelt helyen szerepel! Pizzák, előételek, tésztafélék, steakek és egyéb grillezett finomságok ropogós burgonyával, tzatziki mártással, vegyes salátával. Gyermek adagot is kérhet szinte minden ételből.
Nagyszerű környezetben, nyáron nyitott terasszal várja Önt Billund legjobb étterme!

Nyitva tartás: 11:00 – 22:00

2. Billund Bageri

Billund tradicionális pékségéről, cukrászdájáról és egyben kávézójáról van szó. A vállalkozás nagyon büszke a hagyományaira és a szaktudására. A pékárú igazán ízletes. Titkuk – többek között – a különleges kovász. A választék rendkívül széles a boltjukban: finom sütemények, sajtok, borok, napi ajánlatok.

Nyitva tartás:
– hétköznap: 05:00 – 17:30
– hétvége: 05:00 – 16:00

3. Dansk Mjod A/S – Billundi Sörgyár

A mézes bor – ahogy a Viking harcosok hívták – igazán páratlan élményt nyújt. Kóstolja meg! Látogassa meg Billund Sörgyárát, ahol nagyszerű italok között válogathat: házi mustárt, nagyszerű söröket és borokat, valamint finom csokoládét is vásárolhat itt.

Nyitva tartás:
– hétfő, szerda, csütörtök: 10:00 – 17:30
– péntek: 10:00 – 18:00
– hétvége: 10:00 – 13:00