Gran Canaria látnivalók, gyönyörű tájak és egyéb attrakciók

Gran Canaria látnivalók oldalunkon rendkívül részletesen számolunk be a nevezetességekről

GRAN CANARIAI LÁTNIVALÓK DÉLEN

Maspalomas városa és a dűnék

Maspalomas (1)A szórakozás, éjszakai élet, strandolás és vásárlás szerelmeseinek közkedvelt helye. A sárga, durva homokkal borított partot nagyon szeretik a nyaralók.
A víz itt a legmelegebb, mert a maspalomasi öbölbe nem érnek el a hűvös tengeri áramlatok. A város, mint minden város Gran Canarián, a vízi sportok kedvelőinek minden kívánságát kielégíti. De vannak hatalmas plázák, játéktermek, vidám parkok is. A golfkedvelőknek ez a legideálisabb hely a szigeten. Éttermek, üzletek, bolhapiac és még egy sivatag is található a városban.
Az El Faro Maspalomas, azaz a maspalomasi világítótorony gyönyörű látvány. A tetejéről beláthatjuk az egész sivatagot és a várost. Segít a tájékozódásban is, hiszen a város minden pontjáról látható. A város egyik fontos buszállomása, az El Faro, a világítótoronytól kb. 150 méterre található.

Dűnék:
Sokan nevezik Gran Canariát „mini kontinensnek”. A sziget sokszínűségét nagyon jól példázza a déli parton 3,5 km hosszan elterülő sivatag. A homokot a szél fújta át Afrika partjairól. A dűnék folyamatosan változnak, éppen ahogy a szél fújja őket.

A Riu Hotel a dűnék irányából
A Riu Hotel a dűnék irányából

A sivatag védett terület, így nem kell attól tartanunk, hogy a szállodák, vagy más szórakoztató központok kárt tennének benne. A naplemente csodálatos innen nézve, de napközben heverészni is nagyon jó élmény a sivatagban. A homokban élő apró állatokkal is számolni kell itt, tehát ne lepődjünk meg a gyíkok láttán. Mint minden sivatagban, természetesen itt is lehet tevegelni. Ez körülbelül fél órás út a dűnék között. Ajánljuk, hogy ne a legszebb ruháját vegye fel a túrára. Az is megjegyzendő, hogy a dűnék mélyén egy nudista strand terül el, ami a homoszexuálisok közkedvelt helye. Ha nem szeretnénk kellemetlen helyzetbe kerülni, érdemes a helyiektől tájékozódni, hogyan lehet elkerülni ezt a részt.

Természetesen több irányból meg lehet közelíteni a sivatagot, de a legcélszerűbb, ha a Hotel Riu Maspalomas nevű hotelen keresztül tesszük ezt meg. Ez a parkolás szempontjából is célszerű lehet mivel a hotel utcáján és előtte a parkoló ingyenes bizonyos szakaszokon. Az összes Kanári-szigeten egységesen jelölik a parkolási lehetőségeket: ahol fehér festést látunk ott a parkolás ingyenes, ahol kék festést ott fizetni kell, ahol pedig sárgát ott tilos a parkolás.

Bővebben: Közlekedés Gran Canaria szigetén

Maspalomas sivatag
Maspalomas sivatag

A dűnék megtekintésére érdemes 3-4 órát szánni. Különleges és elképesztő látvány, hogy ezen a kis szigeten még egy sivatag is található! Azt javasoljuk, hogy semmiképp ne hagyja ki!

Playa del Inglés

Playa del InglésMaspalomas egybeépült Playa del Inglés városával, ami ugyancsak a szórakozás, éjszakai élet, strandolás és vásárlás szerelmeseinek közkedvelt helye. A vásárolni vágyó nyaralóknak a Kasbah és a Cita bevásárlóközpontokat ajánljuk. A homokos part nyolc kilométer hosszan húzódik. Playa del Inglésben kevés építészeti nevezetességet tudunk ajánlani. Természetesen itt is van lehetőség különböző vízi sportok kipróbálására. A napozni,- strandolni vágyók számára is ideális partszakasz, mivel itt a víz 3-4 fokkal melegebb, mint északon, de azért itt sem mondható melegnek. Mivel Playa del Inglésben rengeteg szálloda van, érdemes lehet itt foglalnunk szállást és innen indulni a körutunkra. Hiszen ha késő este ér is vissza a városba, még rengeteg étterem és bár van nyitva, az utcák pedig nyüzsögnek.

Playa del Inglés városában kifejezett látnivalóról nem számolhatunk be. Azonban strandolás, vásárlás, pihenés vagy épp szórakozás szempontjából tökéletes választás.

Puerto Rico

Puerto RicoA Karib–tengeri szigettel azonos nevű Puerto Rico csak nemrég vált népszerű üdülőhellyé, amit feltehetően annak köszönhet, hogy a partja nagyon szépen ki van építve valamint, hogy egész Spanyolország legnaposabb városa. Érdekes, hogy a város a meredek hegyoldalra épült, így az itt található szállodákat azoknak az utasainknak ajánljuk, akiket nem riaszt vissza egy kis lépcsőzés. Puerto Rico strandjára egyenesen a Szaharából importálták a homokot. Az egykori halászkikötő elsősorban vízi sport lehetőségeiről híres. A turistáknak lehetőségük nyílik a vizes sportok kipróbálására, például: vitorlázni, búvárkodni, jet-skizni, ejtőernyőzni a vízen vagy felülni egy delfinnéző hajóra. Azonban a legnépszerűbb elfoglaltság a sporthorgászat. Puerto Rico több rekorddal is büszkélkedhet. 1997-ben például itt fogták a világ legnagyobb kék nyársorrú halát, ami 448 kg-ot nyomott! Biztosan fog kapni az utcán sétálgatva olyan szórólapot, amelyen a legújabb vízi akciók szerepelnek.
Mindössze egy kilométerre található Gran Canaria legszebb strandja, a Playa de Amadoresen. A part hasonló, mint Puerto Ricóban, vagy Mogánban, de ez jóval nagyobb. A part gyönyörű aranysárga homokkal van feltöltve, amit ugyancsak Afrikából importáltak.

Puerto Rico elsősorban az angol fiatalok számára felkapott célpont. Nagyváros lévén éttermek, szórakozási és vásárlási lehetőségek is bőségesen találhatóak. Ha egy csendesebb, de hasonló hangulatú helyen szeretnénk a pihenésünket tölteni, ajánljuk Taurito városát, amely nem messze van Puerto Ricótól.

Puerto de Mogán – Gran Canaria „ékszerdoboza”

Gran Canaria - Puerto De Mogan 1. - NAGYPuerto de MogánLétezik egy városka a sziget nyugati partján, melyet „Kanária Velencéje”-ként emlegetnek. Kicsi lagúnák vannak kialakítva, balkonok, virágeső mindenhol. A bájos, mediterrán hangulatú, hófehér házak között a sétálóutcákon úgy tűnik, kötelező a jókedv és a helyiek meg is tesznek mindent, hogy a turisták jól érezzék magukat. A teraszos vendéglők, a kávéházak és az öbölben található megannyi luxushajó számából ítélve sikerrel teszik. A parton bárok, éttermek és boltok sorakoznak. Gran Canaria egyik legszebb kisvárosában vízi biciklizhetünk, kajakozhatunk, hajókázhatunk, jet-skizhetünk. Romantikus hangulatú pároknak kötelezően ajánlott egy gyertyafényes vacsora a kikötő valamelyik teraszán. Ez a hely egyike azon városoknak, amelyek a turizmus fellendülése előtt csak apró kanári falvak voltak. Így a helybeliek a tipikus Kanári ember mintaképe. Azonban azt is érdemes megjegyezni, hogy a helyi lakosok valószínűleg kevésbé fognak idegen nyelven beszélni, mint a nagyvárosokban.

Tickair tipp: Atlantida Submarine

Atlantida Submarine1Egy nagyon izgalmas utazásra invitáljuk Önt! Puerto de Mogánban van rá lehetőség, hogy közelebbről megnézze a víz mélyén rejtőzködő halakat és növényeket. Az Atlantida Submarine, ami egy tengeralattjáró, 40-45 perces túrákra indul mindennap. Ezalatt az idő alatt több mint 25 méteres mélységben csodálhatjuk meg az óceán mélyét. Garantáltan felejthetetlen kaland!

Cím: C/ Subida de los riscos, 2, A épület, 1. emelet

Tel.:+34 928 565 108

Indulási időpontok: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:30, 16:20, 17:10

Jegyár:
– Felnőtt (13 év felett): 31.50 EUR
– Gyerek (2 -12 év között): 16 EUR

Hivatalos weboldal

Palmitos Park

Palmitos Park“Gran Canaria Loro Park-ja”. Így is nevezhetnénk ezt a szubtropikus oázist, a Palmitos Parkot. A park kb. 10 km-re található Maspalomastól és Playa del Ingléstől. Célja, hogy bemutasson a főbb látnivalók közül néhányat, már ami a természetet illeti: növényeket, pálmákat, kaktuszokat, és honos állatokat. Láthatunk pillangó farmot is. A show-kat pedig a delfinek és a madarak szolgáltatják. 2007-ben, egy feltehetően szándékos gyújtogatás következtében, a park jelentős része odalett. De mára már újra teljes pompájában tekinthetjük meg ezt a varázslatos parkot, amire érdemes 4-6 órát szánni.

Nyitva tartás: Minden nap: 10:00 – 18:00 (utolsó belépés: 17:00)

Bemutatók:
– Delfin show: 13:00 és 16:00
– Papagáj show: 10:30, 11:30, 14:30, 15:30 és 16:30
– Ragadozó madarak showja: 11:30 és 15:00
– Egzotikus madarak showja: 14:30

Jegyár:
– Felnőtt: 30 EUR
– Gyerek (5 – 10 év között): 22 EUR
– Mini (3 – 4 év között): 9.50 EUR
– Családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek): 83.20 EUR
– Baráti jegy (4 felnőtt): 96 EUR
– 3 év alatt: Ingyenes

Ha a maspalomasi Aqualandbe is szeretne elmenni, léteznek páros belépők, amelyek mind a két parkba biztosítanak belépést. A hivatalos weboldalon részletesen megtalálja a jegyárakat, valamint a fontos információkat, de mi is szívesen segítünk Önnek.

Sioux city

Sioux citySan Agustín közelében kihasználták a kedvező természet adta lehetőségeket. A völgyben patak csordogál, a sziklafalak repedéseiben bokrok és számos kaktuszfajta él. A hely tökéletes volt egy western film forgatásához. Így harminc évvel ezelőtt hozzá is fogtak egy western falu kiépítéséhez. Főutca, bank, templom, szalon, seriff iroda, a karámokban bölények és lovak legelnek. A film az 1975-ben készült Take a hard ride címmel, ami bár nem vált filmtörténeti klasszikussá, mégis maradandót alkotott. Naponta kétszer, élő szereplős kaszkadőr show szórakoztatja az idelátogatókat. Az ivóban kán-kánt táncolnak a lányok, a főutcán banditák csatáznak a seriffel és indiánok támadnak a cowboyokra. Valamint egész nap szól a country. Bár ez nem egy tradicionális látnivaló a szigeten, mégis a vadnyugat szerelmeseinek kihagyhatatlan kaland! Családosoknak különösen ajánlott!

Fataga

FatagaFataga2Ha a déli partról közelítjük meg a várost, érdemes megállni a táblával jelzett kilátónál, mivel gyönyörű kilátás tárul elénk a kanyargós utakról és a magasba emelkedő sziklákról. Ezen az úton tovább haladva láthatunk egy Camel Safari Parkot, ahol van lehetőség tevegelésre.
Attól nem kell tartanunk, hogy nem ismernénk meg Fataga városát. Az „Ezer pálmafák völgyében” fekszik ez a hangulatos hegyi falu, amely a világörökség része. Nem véletlenül nevezik így ezt a völgyet, hiszen a szigetre jellemző száraz, sziklás, kaktuszos vidéket egy festői környezet töri meg, tele pálmaligetekkel, gyümölcsfákkal, virágokkal, hangulatos történelmi házakkal. Mindössze húsz percre van Playa del Ingléstől.

LÁTNIVALÓK A SZIGET KÖZEPÉN

Guayadeque völgy

Guayadeque völgyGuayadeque völgy2Ingenio és Agüimes között, illetve e két várostól nyugatra húzódik egy fantasztikus és igen népszerű hely. Ez nem más, mint egy izgalmas barlangfalu. Elsőre furcsa lehet ez a megfogalmazás. Képzeljünk el egy olyan települést, amelynek minden egyes épülete barlangba van beépítve. A templom, a bár, az étterem, a bolt és a lakóházak is. Nemcsak a turisták, de a helyiek is előszeretettel töltik el itt a szabadidejüket. Tehát készüljünk fel megannyi piknikező családra, valamint hosszú sorokra. Egy helyi lakos, egy hölgy, jelképes összeg ellenében beenged az otthonába, amely elénk tárja, milyen lehet a modern kori élet egy barlangban. Ha januárban érkezünk a Guayadeque szurdokba lélegzetelállító élményben lesz részünk: a mindenfelé virágzó mandulafák látványa olyan gyönyörű, hogy bűn lenne otthon hagynunk a fényképezőnket!

Roque Nublo, Pico de las Nieves

Roque NubloGran Canaria 1949 méteres csúcsához, a Pico de las Nieveshez szűk, meredek szerpentinen jutunk el. Odafelé érdemes megállni azoknál a parkolóknál, ahol egy táblát látunk, amin egy fényképező van. Ez azt jelzi, hogy ha ott megállunk, nagyszerű kilátásban lesz részünk és gyönyörű fényképeket készíthetünk. Északnak tovább haladva a GC-60-as úton érdemes megállni egy étteremnél: Mirador de Tunte. A gyönyörű kilátás mellett az ételek is nagyon finomak.
Innen már nagyon közel van a Roque Nublo ami Gran Canaria híres sziklája. Közvetlenül a sziklatömbhöz nem lehet felmenni autóval. Egy köves ösvény vezet odáig, ezért nem érdemes strandpapucsban nekiindulni az útnak. Magát a sziklát gyönyörűen lehet látni a Pico de las Nievesről is, így aki nem túrázó alkat annak inkább azt javasoljuk, hogy menjen tovább a sziget legmagasabb pontjára és onnan csodálja meg a kilátást. A tájékozódásban segít egy nagy gömb alakú építmény, mely jól látszik messziről is. A sziget legmagasabb pontjáról pedig jól látható a Roque Nublo, Bentayga és tiszta időben ellátni egészen Tenerife legmagasabb pontjáig a Teidére is.

Agüimes – Gran Canaria látnivalók

Las Palmastól délre helyezkedik el ez a kb. 25.000 fős város, Agüimes. Régebben nem tartozott a főbb látnivalók közé, de mióta felújították az óvárosát, jelentősen megnövekedett a látogatók száma. A hangulatos macskaköves, szűk utcák lenyűgözőek. Az egyik ilyen kis utcában egy nagybőgős nő szobra látható. Ha közelebb megyünk hozzá, a szobor megszólal, méghozzá egy magyar füleknek igen szívmelengető dallamot hallgathatunk. Ha tovább haladunk a többi kis utcában, különböző szobrokat találhatunk „elrejtve”.
A város főterén egy fejkendős asszony szobrát láthatjuk, amint egy padon ül. A tér padjain egy asszony körülbelül hetven évig árulta a saját maga horgolta csipketerítőit. Halála után annyira hiányzott a helyieknek, hogy egy szobrot emeltek a néni tiszteletére. Ezt a teret úgy tudjuk a legkönnyebben megtalálni, ha megkeressük a kis fehér házak és pálmafák felé magasodó kupolát, ami a Szent Sebestyén templomé.
Ha a búvárkodást, vagy a szörfözést szeretné kipróbálni, ajánljuk Agüimes partját (Playa Vargas), valamint az attól délre elhelyezkedő Playa de Pozo Izquierdo strandját. A víz olyan nagyszerű természeti kincseket rejteget, mint barlangok, boltívek, vulkáni zátonyok, valamint a szubtrópusi halak rendkívül széles skálája tárul elénk.
Agüimes (3)Agüimes (2)Agüimes (1)

GRAN CANARIAI NEVEZETESSÉGEK ÉSZAKON

A főváros: Las Palmas

Las Palmas de Gran Canaria
Las Palmas de Gran Canaria

Teljes nevén Las Palmas de Gran Canaria a Kanári–szigetek legnagyobb, Spanyolország kilencedik legnagyobb városa, közel négyszázezer lakossal. Nem csak Gran Canaria, egyben a Kanári–szigetek fővárosa is megosztva azt Santa Cruz de Tenerifével.
Bár a turizmus délre, a kevésbé csapadékosabb területekre helyeződik (szinte mindig felhős az ég), semmiképpen sem szabad kihagyni ezt a gyönyörű várost. Las Palmast választották meg az egyik legjobb éghajlatú városnak a Földön, mivel az év minden napján kb. 25 fok van. A helyiek nagyon büszkék erre a címre. Patinás házacskái, zöld zsindelyes ablakai és igen különös formájú, kövér macskakövei biztosan leveszik majd Önt is a lábáról. A belvárosban a látnivalók egymástól csupán néhány percre vannak, ezért érdemes őket gyalog megnézni, mert nehéz parkolóhelyet találni. A város központi helyein található mélygarázsok, amikért bár fizetni kell, megkönnyítik a parkolóhely keresést.

A Puerto de la Luz kikötő és a Playa de Las Canteras strand között található a Santa Catalina Park, ami egy csodálatos, pálmafákkal és szökőkutakkal övezett tér. A kávéházakban Gran Canaria társadalmi életének lehetünk szem- és fültanúi. Az óceán és a Parque Santa Catalina között helyezkedik el Las Palmas egyik legfőbb buszmegállója, amit a kerületről neveztek el.

Ha vásárolni támad kedvünk a Triana városrészbe kell átmennünk, ugyanis itt található Las Palmas legfontosabb utcája, a Calle Mayor de Triana. Ez a legfőbb sétálóutca, egy kilométeren keresztül csak boltokkal találkozunk. Itt mindent megtalálhatunk, amire szükségünk van: ha ajándékot szeretnénk venni, ha megéhezünk, ha egy nagy áruházban szeretnénk körülnézni. Ha kedvünk lenne egy kis kultúrára, látogassunk el a város legrégebbi templomához, a San Telmo kápolnához.

A város ékszere, a Las Canteras strand. Kedvező fekvésének köszönhetően Las Palmas minden pontjáról pár perc alatt eljuthatunk ide. A legkönnyebben ezt úgy tudjuk megtenni, ha az autópályáról (GC-1) a Centro Comercial El Muelle nevezetű bevásárlóközpont felé térünk le, ahol parkolni is tudunk az első 3 órában ingyenesen. Onnan kb. 5 perc alatt gyalog el lehet sétálni a partra. Az oda vezető utca tele van boltokkal, kávézókkal, éttermekkel, hasonló, mint nálunk Magyarországon a Váci utca. Mivel ez a strand több mint három kilométeren keresztül fut az óceán mellett, sohasem kell félnünk attól, hogy nem lesz helyünk. Bár a környék sziklás, a strand aranyhomokos, az erős hullámoktól pedig egy sziklazátony védi meg a pihenni vágyókat. A sziklagáton túl megannyi szörfössel találkozhatunk. A víz itt 1-2 fokkal hidegebb, mint délen.

A tenerifei útikalauzunkban már írtunk a februárban megtartott téltemető karneválról. Ez nem csak Santa Cruzban, hanem Las Palmasban is nagyon népszerű ünnepnek számít. Ez a karnevál minden évben megrendezésre kerül, mely a Rio de Janeiro-i karnevál után a világ második legnagyobb és leglátványosabb eseménye. A mulatságon turisták és helyiek ezrei együtt, mulatságos öltözékekben szórakoznak az utcán.

Nestor múzeum
Nestor múzeum

A Doramas parkban található a város legjobb szállodája, a Santa Catalina. Itt építette fel Nestor de la Torre a Kanári falut, amely bemutatja a Kanári–szigetek építészeti jellegzetességeit. Faragott balkonok, tornyos bástyák, kovácsoltvas kerítés és faragott kőkeret. A téren megtaláljuk a Nestor Múzeumot (Museonde Nestor), amelyben láthatjuk az építész terveit a faluról valamint, hogy hogyan képzelte az eszményi Gran Canaria szigetét a művész. A parkban népművészeti produkciókat láthatunk.

A Nestor Múzeum nyitva tartása:
– Kedd – Szombat: 10:00 – 19:00
– Vasárnap és ünnepnapokon: 10:30 – 14:30

Hivatalos weboldal

Casa de Colón

Las Palmas (3)Las Palmas óvárosában – amit a térképen Vegueta néven fogunk megtalálni – találhatjuk a város legszebb házát, a Casa de Colónt. Ennek az épületnek az az érdekessége, hogy nem találni rajta két ugyanolyan ajtót, vagy ablakot. Mind különbözik egymástól. Ez az épület volt a sziget első kormányzói palotája, ami a később itt is megszálló Kolombusz Kristófról kapta a nevét, ugyanis a Casa de Colón magyarul annyit tesz, hogy Kolombusz háza. Valóban ebben az épületben lakott 1492-ben, amikor meg kellett javíttatni a Pinta nevű hajóját. A Casa de Colón 1952 óta múzeumként működik, ahol a híres tengerész útjaival kapcsolatos mindenféle relikviával találkozhatunk.
Nyitva tartás:
– Hétfő – Szombat: 10:00 – 18:00
– Vasárnap és ünnepnapokon: 10:00 – 15:00

Zárva: Január 1, December 24, 25, 31.

A belépés ingyenes!

Hivatalos weboldal

Szent Anna Katedrális

Las Palmas (4)Az egyik legrégibb építkezés az építészeti formákon és belső bútorzaton egyaránt nyomott hagyott. Gótikus boltívek, barokk szószékek, klasszicista vonások és Juan Perez szobrai is helyet kaptak ebben a két harangtornyos templomban. Las Palmas katedrálisában lift repít fel a torony kilátó teraszára, ahonnan remek panoráma nyílik az egész városra. A lift ára kb. 2 EUR. Láthatjuk a Szent Anna Katedrális előtt álló teret, ahol a sziget névadó állataival, a canisokkal, azaz kutya szobrokkal találkozunk. A tér másik oldalán helyezkedik el a klasszicista stílusban épült Városháza, amelyet ma már csak bemutatókra, kiállításokra használnak.

Nyitva tartás:
– Hétfő – Péntek: 10:00 – 16:30
– Szombat: 10:00 – 13:30

Kanári Múzeum

A Kanári-szigetek őslakói a guancsok. Magas, szőke, világos szemű, európai típusú emberek. Egyesek szerint skandináv emberek lehettek, mások szerint pedig Atlantisz túlélői. Barlangokban éltek, szőrméket viseltek, halottaikat bebalzsamozták, a barlangfalra geometrikus mintákat festettek. Jean de Béthencourt 1402-ben hozzálátott a Kanári-szigetek leigázásához. Az őslakókat erőszakkal keresztény hitre térítette. Aki nem akarta felvenni az új vallást, könyörtelenül kivégeztette. 95 évig tartott, mire a konkvisztádoroknak sikerült legyőzni az utolsó guancsokat is. A kevés megmaradt őslakos fokozatosan elvegyült a főként portugál és spanyol lakossággal. Las Palmasban van a Kanári Múzeum ahol a spanyol hódítást megelőző időkből származó gazdag leletanyagot állították ki.

Nyitva tartás:
– Hétfő – Péntek: 10:00 – 20:00
– Szombat, Vasárnap és ünnepnapok: 10:00 – 14:00

Jegyár:
– Felnőtt: 4 EUR
– Diák: 2.40 EUR
– 12 év alatt: Ingyenes!
– Hétfőn, szerdán 17:00 – 20:00 között: Ingyenes!

Hivatalos weboldal

Gáldar

GáldarGáldar az egykori guancs őslakosok fővárosa volt. Gran Canaria nagyvárosai közé tartozik a körülbelül 25 000 fős lélekszámával. Egy vulkáni hegység lábához és a lejtőire épült ez a város bízva a vulkanológusok szakértelmében, miszerint egyhamar nem fog ez a vulkán működni. Túrázóknak érdemes felkapaszkodni a hegy lejtőire: a tenger, a környező városok, valamint a megannyi banánültetvény látványa lenyűgöző, főleg naplementében! A városban áll egy tér, ahol egy neoklasszikus templomot, macskaköves utcákat és hangulatos kávézókat láthatunk. A helyiek Gran Canaria legbarátságosabb embereinek tartják magunkat, ami bizonyára így is van. Itt áll Gran Canaria egyik legrégebbi sárkányfája, amelyről 1718-ból származó írásos feljegyzéseket is találtak. Az óváros fő utcáján található piacon a helyi sajtok és az egzotikus gyümölcsök íze fantasztikus. Sajtok közül a Flor de Guía, gyümölcsök közül pedig a helyi ananász, mangó, papaya, narancs és banán, ami különösen ajánlott. A város leghíresebb nevezetessége a Cueva Pitada, magyarul Festett Barlang, a legjobb állapotban fennmaradt guancs régészeti lelőhely a szigeten.

Puerto de Las Nieves

Puerto de Las NievesPuerto de Las Nieves a Gran Canaria szigetén élő helyiek körében is nagyon népszerű üdülőhely. Hétköznap a település üresebb, de hétvégén a strandok megtelnek helyiekkel. Ebben a hangulatos halászfaluban kékre meszelt házfalaknak köszönhetően, úgy érezhetjük magunkat, mintha egy hangulatos görögországi falucskában lennénk. A Kanári-szigetekre csupán a faragott balkonokból és a templomból következtethetünk. Ez a part a legfontosabb komp kikötő, ami Tenerife és Gran Canaria között szállít utasokat. A komp látványa nem ront a városképen, azonban a naplementét bizonyos szögekből nem tudjuk a móló miatt megnézni. De ha tovább haladunk északra, a sétányon zavartalan kilátás nyílik a nyílt tengerre. Tiszta időben a horizonton megjelenik Tenerife szimbóluma, a Teide is. A tengerpart kavicsos, rossz idő esetén pedig használjuk az ez okból létrehozott remek úszómedencéket, a sétány mellet végighúzódva.

Dedo de DioPuerto de Las Nieves ikonikus szikla monolitja a Dedo de Dios, azaz Isten ujja. A tengerből kiemelkedő, ég felé nyúló sziklatömb a helyieket egy felemelt mutatóujjra emlékeztette. Sajnos egy erős vihar következtében Isten ujjából Isten ökle lett, az ujja sajnos letört. A Dedo de Dios partjánál nagyon finom tengeri ételeket kóstolhatunk meg. A sült kagyló különösen ajánlott! A város érdekessége, hogy megőrzött egy pogány hagyományt, ami az őslakosoktól, a guancsoktól származik: augusztus elején fenyőágakkal megvesszőzik az óceánt, esőért imádkozva. Nagyon fontos megjegyezni, hogy Puerto de Las Nievesben nincs lehetőség készpénz felvételre, valamint tankolásra, mivel nincsenek kihelyezett ATM-ek, valamint benzinkutat sem találunk. Legközelebb a nem messze található Agaete városában van erre lehetőség.

Agaete

AgaeteAgaete Puerto de Las Nieves testvér városa. Néhány perc sétával eljuthatunk az egyik településből a másikba. Ebben a városban megnézheti a tipikus, hétköznapi kanári életet. A város mögött található az Agaete völgy, spanyolul el Valle de Agaete. Ez a gyönyörű vidék nem véletlenül szerepel az útikönyvekben a top 10 Gran Canaria látnivalói között: tradicionális kanáriai házak, pálmafák, kávéültetvények, narancs, avokádó és mangófák, szőlőskertek.

A völgybe csak Agaete városán keresztül tudunk autóval eljutni. Ott kövessük a „Berrazales”, vagy az „El Valle” jelzéseket. Az Agaete völgyben találunk egy San Pedro nevű falucskát. Az út kb. 8 km-re Agaetétől ér véget El Saonál, 700 méteres tengerszint feletti magasságnál. Innentől gyalog vezet az út még feljebb, El Hornilloba. Ez már a völgy vége. Túrázóknak és természetbarátoknak nagyon ajánlott a Gran Canaria látnivalók közül.

Arucas

ArucasKözvetlenül Las Palmas mellett található a sziget második legnagyobb városa, Arucas. Itt áll „Gran Canaria Notre Dame-ja”, a Keresztelő Jánosról elnevezett híres templom, az Iglesia de San Juan Bautista, mely az egész vidék jelképévé vált. A templom, mely minden egyes része arucasi kőből épült, a gótika fénykorát idézi. A sötétszürke falakról a sötét középkor juthat eszünkbe. Félhomályban vagy sötétben az épület egy kísértetkastélyhoz hasonló. A templom előtti világos tér és a Városháza nagyszerű harmóniát alkot. Arucas a banántermesztéséről is híres. A Montana de Arucas dombról nagyszerű kilátás nyílik a banánültetvényekre. Érdemes meglátogatnunk még a rumfőzdét, a Destileria Arehucast.

A Destileria Arehucas nyitva tartása:
– Október – Június: Hétfő – Péntek: 09:00 – 14:00
– Július – Szeptember: Hétfő – Péntek: 09:00 – 13:30

Zárva: Hétvége, ünnepnapok

Hivatalos weboldal

Utazási ajánlat Gran Canariára