Ibiza útikalauz

Ibiza utazás

Ibizát a görögök a fenyők szigetének nevezték, a római időkben pedig Ebususnak hívták. A béke, az örökzöldek és a legnagyobb bulik szigete, ahol megtalálhatja a nyugalmat, de a legjobb szórakozóhelyeket is! Ami a méreteit illeti, Mallorcát és Menorcát követően Ibiza a harmadik a Baleári-szigetcsoportban, a maga 572 négyzetkilométerével, ami nagyjából Budapest területével egyenlő. Bár a sziget csak egy kis folt a térképen, mégis kivételesen alkalmas hely a kikapcsolódásra, feltöltődésre. A tenger sós párája csodálatosan vegyül a fenyők, olíva, mandula és fügefák illatával. A sziget partjai 170 km hosszúak és bővelkednek emberi kéz által alig érintett területekben. 17 védett természeti térséget tartanak nyilván melynek összterülete meghaladja a sziget területének 40%-át. Ibiza kiegyensúlyozott éghajlatának és kedvező fekvésének köszönhetően vált jelentős üdülő centrummá a Földközi-tenger térségében.

Szórakozás vagy nyugodt pihenés?

Ibiza sokak által a pezsgő éjszakai élete miatt ismert, nem véletlen, hogy a sziget a partik és a bulizás szimbólumává nőtte ki magát. Ebből a szempontból a fiatalok körében nagyon népszerű. Aki elsősorban a szórakozóhelyek miatt utazik Ibizába, azoknak fontos információ lehet, hogy ezek júniustól szeptemberig tartanak nyitva. A legtöbb lehetőség ezen a téren a fővárosban valamint San Antonioban áll rendelkezésre.
Azonban ezt a gyönyörű szigetet nem csak emiatt éri meg felkeresni! Azok számára, akik a csendesebb, és nyugodtabb nyaralást kedvelik, békés és családbarát városok lelhetők fel Ibizán. Nem véletlen tartják Európa legszebb szigetének természeti csodái, kulturális és történelmi emlékei, valamint lenyűgöző növény- és állatvilága miatt. Nem véletlen hát, hogy az UNESCO döntése alapján sziget teljes területe a Világörökség részét képezi. Ibizáról hajóval elérhető Formentera szigete, mely döbbenetes szépsége miatt méltán kapta az „Európa utolsó paradicsoma” nevet.

Közlekedés

A repülőtérről a tömegközlekedést választva vagy pedig taxival a legegyszerűbb a közlekedés, de autóbérlésre is van lehetőség a szigeten. Ám ha a taxi mellett döntünk, érdemes a hivatalos taxikat választani, bár ez sok esetben sorbaállással jár. A reptér és Biza városa között a 10-es busz közlekedik, San Antonioba pedig a 9-es busszal tudunk eljutni. Ha repteret a 24-es buszra szállva hagyjuk el, akkor Santa Eluariába illetve Cala Nova városába juthatunk el. A buszjáratok menetrendje itt tekinthető meg:

Ibiza bus